Dekorativní kosmetika na cesty

16.11.18 T&T 0 Comments



Co si budeme povídat, my ženy to máme při cestování krapet složitější. Chlap by se nejraději sbalil do kapes od kalhot, zatímco nám zabírají třičtvrtinu kufru jenom šminky. Samozřejmě teď trochu přeháním, ale nebudeme si nalhávat, že na dovolené nechceme vypadat dobře. Nastanou situace, kdy na zářivé pleti a dlouhých řasách opravdu nezáleží a ani si na ně nevzpomenete (jako když jsem se na Bali potila až na, ehm... palci u nohou), ale na prodlouženém eurovíkendu s přítelem nebo dámském výletě do Milána se logicky alespoň určité formy zkrášlování nechceme vzdát.

Já patřím k těm, které líčení doma a v klidu opravdu baví a kosmetika mě zajímá, přesto na dovolené nechci strávit každé ráno, které předchází nabitému dni plnému zážitků, půl hodinovým sezením před zrcadlem. Samozřejmě, že každý vnímá hranici ,,nutného“ nalíčení jinak, někdo se bez něj opravdu cítí špatně, některá slečna ho vůbec nevyžaduje, ale nevyjde třeba bez dokresleného obočí. Postupem času jsem vyvinula celkem sofistikovaný systém toho, jak účinně, ale minimalisticky spakovat svoje šminkové království do dovolenkového módu, který dostačuje právě mně.

Ráda bych k tomuto tématu dodala dvě věci. Za prvé, neberte si nic drahého nebo výjimečného! Ano, miluju svou Guerlain rtěnku a Chanel tvářenku, ale nikdy bych ji netáhla v kufru do ciziny, stejně jako třeba drahé šperky. Jiná kapitola je třeba váš zamilovaný kvalitní krém, bez kterého vám světelnou rychlostí vyskáčou pupínky velikosti Kilimanjara, ale opravdu u sebe potřebujete zrovna pudr za tisícovku? Ze zvyku a pro dobrý pocit je určitě nesyslete. V drogerii je spousta parádních věcí, jejichž případná ztráta/rozbití/roztečení ve vedru vás nebude drásat.

A druhá věc, drobnost na konec – pokud cestujete s nízkonákladovkou a rozhodli jste se využít možnosti příručního zavazadla, nezapomeňte, že i určitou kosmetiku v tekuté formě musíte umístit do průhledné taštičky na tekutiny. 


ŘASENKA
Tady asi není potřeba něco složitého dodávat, řasenka bývá základním kamenem i pro ty, co se jinak nemalují. Vcelku jednoduše a rychle vám dodá dobrý pocit, že jste se sebou „něco udělali“, takže je fajn ji přihodit do batůžku. Rozhodně doporučuju voděodolnou!

GEL NA OBOČÍ
Na dovolené si snad nikdy obočí složitě nevykresluju a nedobarvuju. Zabírá to dost času a moje obočí naštěstí vypadá jako obočí, i když na něj nesáhnu. Objevila jsem ale jednu perfektní pomůcku – barevné gely. Kromě toho, že vám obočí ,,učešou“ a uhladí, dodají i sjednocující nádech barvy a obočí vypadá tak nějak upraveně a sofistikovaněji. Mou nejoblíbenější a nepředraženou variantou je gel od L’oreal, spousta lidí chválí i opravdu levný Essence. (Schválně, kolikrát v tomto odstavci napočítáte slovo obočí!)

TUŽKA NA OČI
Černá linka je ultimátní recept na zvýraznění pohledu a obecně obličeje bez jakékoliv přehnané snahy. Podle mého nejfikanější drobný pomocník, stačí dva tahy a vše je tak, jak má být. Doporučuju řádně ořezanou klasickou tužku, s tekutou linkou byste se na výletě jen zbytečně mordovali.

LÍČENÍ OČÍ
Pokud vám to přece jen nedá a chcete se očím věnovat pozorněji a precizněji, důrazně vás varuji před cestováním s paletkami stínů. Je to jen kopa dalších starostí, můžou se rozbít, vysypat, potřebujete k nim zbytečné štětečky... naprosto dokonalou náhražkou jsou krémové stíny! Primitivní a proslulou verzí jsou třeba kalíškové Colour tattoo od Maybelline, pořiďte si nějaký univerzální ladící odstín, rozmažte zlehka prstem a máte vystaráno. Vyšší level jsou krémové stíny v tužce (nezapomeňte si ji před cestou pořádně ořezat), kvalitní a s dobrou výdrží prodává ve své privátní značce Sephora, a ani nejsou příliš drahé.

KOREKTOR
Na cesty se s make-upem jako takovým nikdy netahám, ostatně i doma ho používám zřídka. Pokud máte rozumnou pleť, která vyloženě nezlobí, bohatě si vystačíte s korektorem, kterým zakryjete kruhy pod očima po pařbě v Bangkoku i pár pupínků, které se vám v horku a vlhku můžou udělat. Na mou suchou pleť upřednostňuji ty tekuté, zároveň se alespoň částečně vyhnete manipulaci holýma rukama, protože nemusíte sahat přímo do kalíšku s tuhým korektorem.

PUDR
I když normálně holduju spíš rozzářené svěží pleti, na dovolenou většinou volím klasičtější pudr, který obličej upocený z pobíhání sem a tam zmatní. Zároveň si vybírám takový, který má alespoň částečnou krycí schopnost, čímž se doplní výše zmíněný korektor a pleť vypadá moc pěkně. Za sebe můžu doporučit Healthy mix od Bourjois.

TVÁŘENKA
Pomoct si přidáním proslulého zdravíčka není nikdy na škodu. Na dovolenou nejraději vozím tekuté/krémové tvářenky, které s trochou cviku snadno vklepu prstem na lícní kosti a vyhnu se nutnosti štětce. Pokud mám chuť na klasickou pudrovou, snažím se ze své sbírky vybrat alespoň takovou, která je kompaktní a chytře v sobě skrývá maličký štěteček. Ano, jeho kvalita je většinou značně prchavá, ale na šmrncnutí v hotelovém pokoji mi nikdy nevadila.

RTĚNKA
Jasně, už slyším, jak si říkáte „pff, ještě abych se otravovala se rtěnkou, když se plánuju celý den ládovat italskou pizzou“ nebo něco podobného. ALE rtěnka je kupodivu opravdu primitivní způsob, jak naprosto oživit celou tvář a opět vytvořit lehce a rychle ten zázračný dojem „she tried!“. Vzpomeňte si na fotky typických Francouzek, které mají jen řasenku a rudá ústa. Často si zabalím jednu dvě rtěnky s letními svěžími barvami (ideální je třeba korálová nebo magenta) a hned se cítím veseleji. I když se může zdát optimální nějaký lip stain, který zaschne a bude z něj onen notorický držák, nehrnula bych se do něj – rty vás můžou zbytečně časem pálit, těžko se re-aplikuje v průběhu dne. Lepší je něco osvědčeného, co se rovnoměrně ztrácí při jídle a mluvení.

BALZÁM NA RTY
Tahle pomůcka asi nepotřebuje žádné debatování. Měl by to být styčný bod vaší kosmetické taštičky! Dokonce i Tom je celý nesvůj, když zjistí, že balzám z batohu záhadně zmizel a leží spokojeně doma na nočním stolku. V letních měsících se hodí nějaká verze se SPF. A pozor! V žádném případě nedoporučuju na cesty balzám v kalíšku. Pokud ho milujete, fajn, užívejte si ho v bezpečí domova – venku na ulici je jen představa zaboření prstu do jeho obsahu úděsná.

PARFÉM
Abych byla upřímná, skoro nikdy jsem si na dovolené nevzpomněla, že bych se chtěla navonět! I tak s sebou vozívám vůně ve vzorečcích, které dostávám k nákupu, což je na cesty ideální. Například v Sephoře také nabízí spoustu oblíbených vůni v maličké cestovní verzi, abyste se nemuseli strachovat o velký těžký flakon. Další chytrou možností jsou takzvané atomizéry, malé rozprašovače, do kterých si svou zamilovanou vůni můžete odlít a voilá – jste připravení na cestu!

ŠTĚTCE
Téma štětců jsem nakousla už u předchozích produktů. Osobně se jim snažím v co nejvyšší míře vyhýbat, nejsou skladné, můžou se poničit... prostě mě otravují. Jediný štětec, který vozím vždy, je ten na pudr. Ideální volbou je nějaká menší verze (třeba plochý kabuki), může mít i krytku. Na oči nebalím díky krémovým stínům nic, další hypotetický štětec je tvářenkový.

PILNÍK + PINZETA
Tyhle dvě pomůcky sice nejsou vyloženě kosmetika, ale běda mi, pokud bych si je do kosmetické taštičky nepřibalila! Taky patříte k těm, kdo od ulomeného nehtu nedokážou odtrhnout pozornost? A pokud jedete na více dní než pouhý víkend, pinzeta na zkrocení rozježeného obočí je taky samozřejmostí.

LAK NA NEHTY
Jestliže chcete, aby vaše ruce vypadali na dovolené upraveně, určitě si onen zvolený a použitý lak na nehty vezměte i s sebou, abyste mohli opravovat případné nehody. Na dlouhé dovolené jsem aplikovala jen bezbarvý lak, abych se s ním nemusela nervovat. Obecně je samozřejmě vhodnější nějaká světlejší neutrálnější barva - pokud budete mít polovinu nehtu zářivě rudou a polovinu ne, bije to do očí podstatně víc. A poslední tip: nalakujte si nehty na rukou i na nohou tím stejným lakem a hned to bude jednodušší!

SUCHÝ ŠAMPON
Nejgeniálnější vynález lidstva hned po kole a toaletním papíru. Na dovolené nikdy nemáte čas umývat si vlasy zas a znova, navíc když často chybí fén nebo si kvůli vlhkosti a horku během hodiny ani nevšimnete, že nějaká péče proběhla. Tady přichází na scénu suchý šampon, který stačí nastříkat ke konečkům - zázračně vás zbaví mastnoty a ještě účes trošku povzbudí. Ruku do ohně dám za značku Batiste, navíc jejich sucháče jdou sehnat i v malé cestovní verzi,

ODLÍČENÍ
A věc poslední, ovšem neméně důležitá – jak se toho všeho nánosu zbavíte? Efektivní verzí je odličovací mléko, které jde použít i na citlivé partie očí, takže si vystačíte pouze s ním (já mám ráda třeba to od Mixy). Pokud se chcete vyvarovat tahání vatových tamponků, hodí se odličování pomocí olejíčku – stačí si ho u umyvadla vmasírovat do obličeje a opláchnout, nic víc. Někomu ale nemusí vyhovovat na řasenku a stíny, můžou zamlžovat pohled, takže si to raději vyzkoušejte už před odjezdem. Poslední a lákavou variantou jsou proslulé odličovací ubrousky. No, já jim zrovna neholduju, nikdy stoprocentně nezastoupí ,,skutečné“ odlíčení a pleť nebude zrovna jásat, ale krátkodobě je někdy využiju. Podle mnoha recenzí si pro tuto příležitost kupuju ubrousky od Douglasu, které vážně obstojně fungují.

A to je vše, krásky, můžete s chutí (a nepřecpanou kosmetickou taštičkou) vyrazit do světa!

0 komentářů: